web tracking
Contact us:+371 6 7325295
  • Kafijas degustācija

    Ja ir vēlēšanās, tad kafijas degustāciju Jūs varat veikt sev mājās. Process ir aizraujošs un kafijas pakaļdarinājumus Jūs tūdaļ arī varēsiet atpazīt. Bez tam, divas stundas pirms eksperimenta veikšanas Jūs nedrīkstat ne ēst, ne dzert, ne lietot smaržas. Testējamai kafijai jābūt svaigi samaltai un vienas porcijas deva nedrīkst pārsniegt 7.25 gramus. Karotītei jābūt apsudrabotai ar noapaļotam mālam.

    Tas, protams, ideālos apstākļos, mājās var arī procesu vienkāršot. Kad sagatavošanas darbi ir paveikti, sākas pats degustācijas process, no kura Jums jāaptver vissvarīgākas, kafijas īpašības.

    Smarža
    Šī procedūra ir gana vienkārša. Lēnām pasmaržojiet svaigi samalto kafiju un, kamēr to jūtat, uzrakstiet uz lapiņas visas tā brīža izjūtas. Ja ir vairākas kafijas šķirnes, tad atkārtojiet šo procesu ar katru no tam. Profesionāli atšķir divu veidu kafijas aromātus - saldo puķu un salkani sīvo.

    Aplejiet savu kafiju ar 150 ml ūdens, kura temperatūra nepārsniedz 94-96 grādus un ļaut tai ievilkties apmēram 3 minūtes. Tad ar karotīti atbīdiet kafijas putiņas. Pārlaidiet krūzītei pāri degunu un arī pierakstiet to, ko jūtat. Ja kafija ir laba, tad Jums bija jāsajūt vai nu augļu, vai zāļu aromātu.

    Garša
    Pats svarīgākais degustācijas punkts. Iesmeliet vienu karotīti kafijas un ar skaļu švunku iemalkojiet to, lai kafija izšļācās pa visu muti. Degustatoru vārdnīca ir ļoti daudz vārdu, kas raksturo kafijas garšas: skābens, stingrs, sulīgs, skābs, pikants, vīna, rūgts, piededzis, sīvs.

    Starp citu, ja jūsu mēles receptori bija sajutuši piedeguma garšu, tas nozīme, ka kafija ir izgarojusi tāpēc, ka pupiņas grauzdētas ilgāk nekā nepieciešams un pie ļoti zemas temperatūras.

    Pēcgarša
    Tas ir tas, kas paliek uz mēles receptoru uztveres un pēc tā, kas aizķeras Jūsu degunam! Atšķir četrus pēcgaršas veidus - šokolādes, sīvo zaļu, rupjo (salmu garša) un riekstu.